Sini Alusniemi (vapaan 50km voittaja 2019): Aion puolustaa voittoani ensi talvella

Jyväskylä Ski Marathonin talven 2019 50km matkojen voittajahaastatteluista neljäs ja samalla viimeinen tehtiin naisten sarjan voittajan Sini Alusniemen kanssa. Jos olet joskus miettinyt miten ruuhkavuosien keskellä voi harjoitella lähestulkoon ammattimaisesti kahta eri lajia, käydä kokopäivätöissä sekä viettää myös normaalia perhe-elämää, kannattaa lukea tämä Sinin haastattelu.

Voittajahaastateluista on selvinnyt muutama mielenkiintoinen yksityiskohta: kaikki 50km matkojen voittajat asuvat Jyväskylässä ja kaikki harjoittelevat erittäin paljon! Kotikenttäedulla voi siis olla myös merkitystä? Ja tietenkin heitä myös yhdistää kyky hiihtää erittäin kovaa. Kaikilla heillä on myös ajatuksissa osallistua Jyväskylä Ski Marathonille ensi talvena! Kenties itsekin otan Sinin valmistautumisvinkeistä ainakin tankkausvinkit käyttööni sekä kahden edellispäivän harjoitusohjelman, kenties sinäkin?

Kuva: Juha Kauppinen

Sini Alusniemi

Ikä: 38
Asuinpaikka: Jyväskylä
Seura: Ikaalisten Urheilijat (Hiihdossa) ja Jyväskylän Pyöräilyseura (Maastopyöräilyssä)
Työ: Suunnittelija Jyväskylän ammattikorkeakoulussa
Valmentaja: Itse, jo aika pitkään. Hyvin on toiminut -löytää syyllisen heti kun ei toimi.

Hallinnut pitkiä massahiihtoja Suomessa useita vuosia vapaalla hiihtotavalla, mm. useita Finlandiahiihdon 50km voittoja vapaalla.

Maastopyöräilyn kaksinkertainen Suomen mestari 2019, EM-kisojen 4. sija maratonilla (2019).

Jyväskylässä asuva Sini Alusniemi on kestävyysurheilua seuraavalle yleisölle tuttu nimi niin hiihdon kuin maastopyöräilyn puolelta. Hiihdossa Sini on pitkien massahiihtojen lisäksi menestynyt erinomaisesti myös vapaan tyylin lyhyemmillä matkoilla saavuttaen useita TOP10 sijoituksia SM-hiihdoissa. Hiihdossa Sini kilpailee pääosin vapaalla tyylillä.
-Vapaa on minulle ehdottomasti parempi tyyli, mutta tykkään kyllä perinteisestäkin paljon, erityisesti kun kova pakkanen ja latu kuin rautatie niin on mukava hiihtää perinteisellä lenkkiä. Olen itsenäisyysviikoksi lähdössä Äkäslompoloon ensilumenleirille ja siellä tykkään ehdottomasti hiihtää myös paljon pertsaa. Voitelupuoli on minulla ongelma pertsan hiihdossa, kun itsensä varassa pitovoitelu. Olenkin hommannut skini-sukset niin ei tarvitse liisterikeleillä liistereiden kanssa pelata.

Ensi kauden tavoitteiksi Sini mainitsee pitkistä hiihdoista erityisesti Finlandia-hiihdon sekä Jyväskylä Ski Marathonin voittojen puolustamisen. Myös SM-kilpailuissa vapaan matkat kiinnostavat kovasti, joissa on mahdollisuus saada hyvä tulos itselle aikaiseksi.

Jyväskylä Ski Marathonia Sini pitää huipputapahtumana, kun on saatu näin iso massahiihtotapahtuma Jyväskylään.
Kotikisat on aina huippuja kun ei tarvi matkustaa eikä lähteä mihinkään. Muualle mentäessä vaatii se usein yöpymisen ja perjantai-iltana usein joutuu matkustamaan kilpailupaikalle. Sitten vielä kun Ski Marathonilla pääsen hiihtämään omia kotilatujani on se hienoa. Ne ladut ovat minun normaaleja päivittäisharjoittelulatuja, joilla osaisin hiihtää vaikka silmät kiinni.

Sini voittajana Jyväskylä Ski Marathonin 2019 maalissa. Kuva: Touho Häkkinen

Sinin harjoitusohjelmaan 50km Ski Marathonin hiihtäminen 2019 sopi oikein hyvin ja päivämäärä olikin merkattu kalenteriin jo hyvissä ajoin marraskuussa.
-Teen yleensä kilpailukalenterini marraskuussa ensilumenleirillä. Pitkiä hiihtoja olen ensiksi kalenteriini merkannut sekä minulle sopivat SM-kilpailut. Ja jos kalenteriin jää tilaa niin sitten lisännyt viikonlopuille sopivia kansallisia hiihtokilpailuita.  

Miten valmistauduit tapahtumaan?
-käyn aika paljon pitkiä kisoja talvisin niin ne vievät oman aikansa palautua. Tärkeintä kilpailujen välissä on saada kroppa palautumaan edellisestä pitkästä kisasta. Viime talvena minulla oli täysi työ palautua edellisviikonlopun Tervahiihdosta (86km) (Sini Tervahiihdon 1.sija vapaalla tyylillä).

Jyväskylä Ski Marathon Naiset yleinen 5.parasta palkintojenjaossa. Vasemmalta: 1. Sini Alusniemi (Ikaalisten Urheilijat), 2. Silja Tarvonen (Kangasniemen Kalske), 3. Sini Kantele (Jyväskylä), 4. Maria Mikkonen (Ski Jyväskylä), 5. Elisa Sihvola (Espoo). Naisista kolmanneksi nopeimmin vapaan 50km hiihti N40-sarjan voittaja Jonna Kuronen (Lieksan Hiihtoseura). Kuva: Touho Häkkinen

Sinillä on hyvät muistot viime talven voitostaan, mutta myös haastavista keliolosuhteista muistoja: 
-Keli on jäänyt mieleeni viime talvesta ja sitä edellisestä talvesta. Kaksi vuotta sitten latu oli lumisateen jäljiltä melko pehmeä ja viime talvena yöllisen vesitihkusateen ja aamun pakastumisen jälkeen hyvin jäinen. Luistelussa kanttien pidon kanssa oli haasteita.

-Muuten kisa meni hyvin, kerran kaaduin ylämäessä kun kantti lähti alta. Muuten ihan hyvä kisa, muu fiilis hyvä. Maaliin tullessa voimia oli paljon jäljellä. Hiihdin muutaman miehen kanssa pisimmän osan matkaa. Miehiltä sain vetoapuakin, mutta myös itse tein vetotöitä.

Missä vaiheessa uskoit voittoon?
-kyllä alusta alkaen. Lähdin tavoittelemaan voittoa ja tavoitteeni oli heti paukusta päästä hyville paikoille.

Kuva: Juha Kauppinen

Puhutaan vielä hetki hiihdosta ja Ski Marathonista. 

Minkälaisia harjoitusvinkkejä haluaisit lähettää Jyväskylä Ski Marathonin tähtääville kilpahiihtäjille ja kilpakuntoilijoille?
-Jyväskylä Ski Marathonin ajankohta maaliskuussa on erinomainen kun sitä ennen ehtii kivasti saamaan hiihtokilometrejä alle. Pääharjoitukseksi suosittelen tekemään viikonloppuisin riittävän pitkän hiihtolenkin rauhallisella vauhdilla. Lisäksi voi miettiä hiihtäjän tasosta riippuen vauhtileikittelyharjoituksia, joissa saa hapenottoa vähän kehitettyä. Kannattaa pyrkiä hyvissä olosuhteissa tekemään pitkiä rauhallisia lenkkejä niin saa tekniikkaa hiottua, ja hiihdon taloudellisuutta. Se nostaa heti vauhtia kun saa tekniikkaa pidettyä taloudellisena ettei mene sähläämiseen ylimääräistä energiaa.

Puhutaan sitten hieman myös yleisemmin harjoittelustasi, maastopyöräilystä ja arjen pyörimisestä. 

Miten kesän ja syksyn harjoittelusi on sujunut? 
-viime vuosina maastopyöräilyä on tullut koko ajan enemmän ja enemmän kuvioihin ja juoksukilpailut ovat jääneet pois.

-Mennyt kesä oli maastopyöräilyn osalta erittäin hyvä minulle, tuli kansainvälisistäkin kilpailuista menestystä kun olin EM-kilpailuissa maratonilla 4. Lisäksi voitin kaksi SM-kultaa (XCO ja maratonajo).

Sinin mukaan maastopyöräily kesäisin tukee hyvin hänen valmistautumistaan talven hiihtoihin, erityisesti pitkiin matkoihin. Toisaalta Sini on huomannut, että pyöräily on syönyt nopeutta lyhyemmiltä (5-10km) hiihtomatkoilta, varsinkin kun ikää on tullut lisää ja nopeusominaisuudet heikkenevät. 

Sinin normaali harjoitusviikko pyörii pitkälti kilpailujen mukaan: –Nyt syksyllä on minulla hetki aikaa hengähtää kilpailuista pitkän maastopyöräilykauden (huhtikuu-lokakuu) ja hiihtokauden välissä. Aloitan myöhemmin kisakauden hiihdossa. Vuodessa ei ole hirveän montaa viikonloppua etteikö olisi kilpailua.

Kuva: Juha Kauppinen

Kuinka paljon sinulla tulee harjoitustunteja vuosittain?
-en ole enää viime aikoina tunteja laskeskellut. Tosi paljon tulee kyllä kun pyöräilyssä varsinkin kertyy tunteja helposti 20h per viikko. Nyt tulee vähän vähemmän, noin 12h viikossa kun olen käynyt Laajavuoren ensilumenladulla hiihtämässä.

Miten täysipäiväinen työ ja perhe-elämä yhdistetään lähes ammattimaiseen harjoitteluun?

-perhe toimii tiiminä. Tietysti tosi paljon pitää etukäteen suunnitella kaikkia toteutuksia, pyrin suunnittelemaan vähintään seuraavan päivän ohjelman ja yleensä muutaman päivän eteenpäin. Nykyään olen siirtynyt siihen, että teen harjoitukset suoraan töiden jälkeen. Monesti hyödynnän työmatkoja treenamiseen (polkee tai juoksee työmatkat ympäri vuoden) ja pyöräilen nyt töistä suoraan Laajavuoreen tekemään hiihtolenkin ensilumenladulla.

-Teen pääosin arkisin treenit ennen seitsemää ja olen huomannut nukkuvanikin paremmin kun en harjoittele liian myöhäisenä ajankohtana.

Kuva: Juha Kauppinen

Siniltä on kysyttävä myös muutamia valmistautumisvinkkejä pitkiin kestävyysurheilutapahtumiin. 

Teetkö jotain erityistä valmistautumisharjoitusta pitkiin kisoihin?
-talvisin jos peräkkäisinä viikonloppuina pitkä kisa niin yleensä lähinnä huilailen, pientä hölkkäilyä muutamana päivänä ja pari kevyttä hiihtolenkkiä. Vähennän selkeästi hiihtoharjoittelua pitkien hiihtojen välissä.

Tankkaatko pitkiin kisoihin?
-en oikeastaan. En juo tankkausjuomia, paitsi jos jokin kova hellekisa tulossa niin silloin edellisenä päivänä hieman. Pyrin vaan syömään ja juomaan riittävästi. Energian saannin kannalta kilpailun aikana on tärkeätä nauttia riittävästi urheilujuomaa ja otan myös geelejä.

Kuva: Juha Kauppinen

Miten pitkiin kestävyysurheilutapahtumiin valmistaudut kaksi edellistä päivää?

-Olen kokeillut vähän erilaisia juttuja. Olen huomannut, että minulla toimii aika monenlainen valmistautuminen, kunhan ei edeltävinä päivinä treenaa liikaa. Monesti olen edeltävänä päivänä tehnyt kevyen lyhyen (30min) juoksulenkin ja muutama spurtin. Toisaalta, jos lauantaina on kilpailu, olen torstain pitänyt tosi kevyenä päivänä ja kokeillut sitten perjantaina tehdä n.1-1.5h hiihto- tai pyöräilylenkin. Silloin tuntuu että lihaksissa säilyy tietty parempi tuntuma kuin jos löysää hirveästi harjoittelua. Puhdas lepo edellisenä päivänä tuntuu minulle olevan kaikista pahin.

Miten vietät aikaasi työn ja harjoittelun ulkopuolella?
-tykkään luonnossa liikkua ja retkeily luonnossa onkin perheemme yhteinen harrastus. Teemme yhdessä luontovaellusretkiä kuten telttavaellusreissuja. Eilen esimerkiksi käytiin perheen kanssa otsavaloilla iltakävelylenkki metsässä.

Viimeinen kysymys! Minkälaisia terveisiä  haluat lähettää Jyväskylä Ski Marathonin järjestelytoimikunnalle?

-Järjestelyt olivat tosi hyvät; hyvä kilpailukeskus Vaajakoskella ja Peurunka on hyvä maalipaikka, johon pystytty rakentamaan hyvin oheistapahtumaa kuten iltaohjelmaa ja ruokailut. Myös bussikuljetukset ja kaikki sellaiset toimivat hyvin. Ei mitään huonoa palautetta.

-ja juomahuolto oli kyllä aivan ensiluokkaista kun tarjottiin melkein käteen juomat. Ja huoltopisteitä oli riittävästi.

Lämmin kiitos Sinille haastattelusta ja tervetuloa ensi talvena Jyväskylä Ski Marathonille.

Teksti: Heikki Karjaluoto / Jyväskylä Ski Marathon

Ilmoittautumalla 31.12.2019 mennessä saat seuraavat edut:

-Halvin maksuporras voimassa 31.12.2019 asti

-SWIX V40 pitopurkki ilmaiseksi (toimitetaan osallistujakassissa)

-Olet mukana SWIX- ja SALOMON -tuotearvonnoissa. Arvomme kaikkien 31.12.2019 mennessä ilmoittautuneiden kesken SWIX Quantum-sauvat ja SALOMON Skin-sukset (karvapohja).