Miesten vapaan 50km voittaja 2019 Sami Lähdemäki: Jyväskylä Ski Marathon oiva valmistava harjoitus SM 50km:lle

Viime talven voittajahaastatteluissa on seuraavaksi vuorossa jyväskyläläinen matematiikan opiskelija Sami Lähdemäki. Voittajahaastatteluista tässä kolmannessa tekemässäni haastattelussa viimeistään tulee selväksi, että voittaakseen Jyväskylä Ski Marathonin kuninkuusmatkan 50km on lenkillä käytävä ympäri vuoden -ja useimmiten kahdesti päivässä. Kaikki voittajat nimittäin kertovat harjoittelevansa 800-900h vuositasolla, harjoittelun ollessa hyvin ammattimaista.

Kuva: Sami Lähdemäki kotialbumi

Hiihtäjä Sami Lähdemäki
Ikä: 27
Asuinpaikka: Jyväskylä Kortepohja
Seura: Saarijärven Pullistus
Valmentaja: Nykyisin itse
Opiskelee matematiikkaa Jyväskylän ylipistossa. Opinnot loppusuoralla.
Harjoittelee
vuosittain n.850h.
Vapaa-ajalla touhuaa koiran kanssa ja laskee laskuja.

Sami Lähdemäen harjoitusohjelmaan sopi oikein hyvin Jyväskylä Ski Marathonin hiihtäminen viime talvena. Sami on jo useampana vuotena käyttänyt Jyväskylä Ski Marathonin 50km:n kilpailun hiihtämistä valmistavana harjoituksena SM 50km:n kilpailuun keväisin. -Tänä vuonna erityisesti testailin juomahommia, kuten urheilujuoman vahvuutta, sekä missä vaiheessa minun kannattaa ruveta nauttimaan pidemmän kilpailun aikana kofeiinipitoista juomaa. Samaa hyväksi testattua juomaseosta tuli sitten nautittua myös SM 50km:lla muutama viikko myöhemmin Ainiovaaralla. Mitään erityistä valmistautumista en tätä kilpailua varten tehnyt, pari päivää ennen hieman kovempaa hiihtoa ja edellisenä päivänä hissuttelulenkki, Sami toteaa. 

Sami sijoittui Ainiovaaran 50km vapaan SM-hiihdoissa keväällä 2019 hienosti sijalle 10, joten valmistavana harjoituksena Ski Marathonin hiihtäminen taisi toimia erinomaisesti.

Samin Jyväskylä Ski Marathonin voittotuuletus. Kuva: Touho Häkkinen

Minkälaisia muistoja sinulla on Jyväskylä Ski Marathonin voitosta viime kaudelta?
-oikein mukavia muistoja, aina voittaminen on kivaa. Vaajakoskelta 10km hiihdon jälkeen meitä irtaantui kolme joukosta, mukavaa kyytiä hiihdettiin Miikka Kinnusen ja Arsi Ruuskasen kanssa. Vuorovedolla vedettiin.

Missä vaiheessa uskoit voittoon?
-oikeastaan sen jälkeen kun Tiituspohjassa mennään tien yli niin minulla oli pullon vaihto ja vaihdoin kofeiinijuomaan. Siitä sai kunnon energiabuustin ja meno tuntui vahvalta sen jälkeen. Lähdinkin irti loppupätkällä linjan nousussa (vajaa 10km ennen maalia). Pojilla alkoi olemaan siinä hieman vaikeata ja siinä kiristin tahtia. Lopun tulin sitten itsekseni kärjessä.

Jyväskylä Ski Marathonin miesten yleisen sarjan vapaan 50km kärkikolmikko 2019 (vasemmalta Sami Lähdemäki Saarijärven Pullistus (1.sija), Miikka Kinnunen Pyhäjärven Pohti (2.sija) ja Arsi Ruuskanen Siilinjärven Hiihtoseura (3.sija). Kuva: Touho Häkkinen.
Sami Äänekosken SM-hiihdoissa 2019. Kuva: Sami Lähdemäki kotialbumi

Harjoittelu ja tavoitteet kaudelle 2019-2020

Sami kertoo kesän ja syksyn harjoittelun sujuneen erittäin hyvin: -varsinkin syksyllä on ollut välillä oikein hyviä päiviä, mutta todellinen mittari toki tulee vasta tulevan kauden kilpailuissa. Tuntemukset ovat olleet hyviä. 

Sami harjoittelee viikoittain keskimäärin yli 20h viikossa -tai kuten Sami asian ilmaisi, rapiat 20h -siitä voi itse kukin päätellä kuinka paljon yli 20h per viikko tulee harjoitusta. –Teen tyypillisesti pari kovempaa harjoitusta, yhden voimaharjoituksen ja voimaharjoituspäivänä lisäksi jonkinlaisia ruskoja, muuten peruslenkkiä. Keskimäärin kaksi lenkkiä tulee päivittäin tehtyä, kertoo Sami harjoittelustaan. 

Ensi kauden päätavoitteiksi Sami on asettanut SM-kilpailuissa TOP10 sijoitukset. Kalenteriin on merkattu punakynällä SM-kilpailujen pidemmät matkat eli Vöyrin 15km perinteinen, Ristijärven 15km vapaa ja 5okm perinteinen. Näistä Sami uskoo omaavansa parhaat menestymismahdollisuudet vapaan 15km kilpailussa Ristijärvellä. 

Sami saatetaan nähdä Jyväskylä Ski Marathonilla ensi vuonna perinteisellä, koska SM 50km mitellään ensi keväänä juuri perinteisellä tyylillä. -nyt jos osallistun niin perinteisellä. Pertsalla olen ollut aiemminkin kun oli se kova lumisadekeli. Muistot eivät ole kovin vahvoja kyllä siitä kilpailusta, Sami toteaa naurahtaen.

Samin kanssa haastattelutuokion aikana myös spekuloitiin, että uskaltaako vapaalle asettuakaan viivalle kun vastassa on muun muassa vapaan 50km:lle ilmoittaunut maailmanmestari Matti Heikkinen. Epäilimme molemmat Matin tarjoavan sen verran kovaa vauhtia, että parempi lähteä perinteisellä ensi talvena.

Minkälaisia harjoitusvinkkejä haluaisit lähettää Jyväskylä Ski Marathonin tähtääville kilpahiihtäjille ja kilpakuntoilijoille?
-muutama pitkä lenkki kannattaa tehdä ennen tapahtumaa, kolmisen tuntia.

Minkälaisia terveisiä haluat lähettää Jyväskylä Ski Marathonin järjestelytoimikunnalle?
-järjestelyt toimivat erittäin hyvin, Sepässä ollut kisainfo oli tosi hyvä paikka. Järjestelyihin olin tyytyväinen.

Lämmin kiitos Samille haastattelusta ja tervetuloa ensi talvena Jyväskylä Ski Marathonille.

Teksti: Heikki Karjaluoto / Jyväskylä Ski Marathon

Ilmoittautumalla 31.12.2019 mennessä saat seuraavat edut:

-Halvin maksuporras voimassa 31.12.2019 asti

-SWIX V40 pitopurkki ilmaiseksi (toimitetaan osallistujakassissa)

-Olet mukana SWIX- ja SALOMON -tuotearvonnoissa. Arvomme kaikkien 31.12.2019 mennessä ilmoittautuneiden kesken SWIX Quantum-sauvat ja SALOMON Skin-sukset (karvapohja).